Zonnepanelen + Sedumdak [Goed Idee?]

Wist je dat je een groen (sedum) dak prima kunt combineren met zonnepanelen? Groene daken hebben namelijk een gunstig effect op de opbrengst van zonnepanelen. De combinatie van panelen een groendak levert meer op dan zonnepanelen op een gewoon dak.

In deze gids lees je:

  • wat groene daken zijn;
  • waarom deze daken zo geschikt zijn voor zonnepanelen
  • en welke manieren er zijn om PV-panelen op een sedumdak te installeren.
Vergelijk zonnepanelen specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Kunnen zonnepanelen op een groene sedumdak?

Groene daken vormen een ideale ondergrond voor zonnepanelen.

Zonnepanelen presteren namelijk het beste in een lagere omgevingstemperatuur. Het mooie van een groendak is dat deze een stuk minder snel opwarmt.

Ter vergelijking: in de zomer kan de temperatuur op een bitumen dak oplopen tot wel 85°C. Een groendak met sedumplantjes bereikt een maximumtemperatuur van slechts 35°C.

Zonnepanelen leveren het beste opbrengst bij een temperatuur onder de 25°C. Doordat een groendak minder warm wordt, kunnen de zonnepanelen langer werken op hun maximale capaciteit en elektriciteit leveren voor bijvoorbeeld je elektrische vloerverwarming of lucht/lucht warmtepomp (airco).

Zijn zonnepanelen op een groendak mogelijk?

Kies ook voor zonnepanelen voor duurzame energie. Vraag hier gratis zonnepanelen offertes aan.

Kunnen zonnepanelen op elk soort groendak?

Er bestaan extensieve groene daken en intensieve groene daken. Zonnepanelen werken het beste op extensieve groene daken.

  • Extensieve groene daken zijn daken die een vegetatie hebben die weinig onderhoud vraagt. Hierbij kun je denken aan vetplanten zoals sedum, mossen, kruiden of combinaties hiervan. Doordat vetplanten op het dak het regenwater heel lang vast houden hoef je deze geen water te geven.
  • Intensieve groene daken zijn daken zoals een daktuin die uit struiken, grassen en zelfs uit bomen kan bestaan. Deze daken hebben veel meer onderhoud nodig.

Zonnepanelen presteren het best wanneer de panelen zoveel mogelijk in de zon en zo weinig mogelijk in de schaduw liggen. Deze situatie bereik je het beste met een dak dat uit strak aangelegde sedummatten bestaat.

Een daktuin die uit hoge struiken, mogelijk zelfs uit bomen bestaat, is door de schaduwrijke plekken minder geschikt voor de aanleg van zonnepanelen.

Wat is een groendak eigenlijk?

Bij een groen dak kan het zowel om een plat of hellend dak gaan dat begroeid is met:

Planten: Hierbij gaat het vaak om een mix van sedumplanten.

Grassen: Deze bestaat uit stevige siergrassen die niet wekelijks gemaaid hoeven te worden. Alleen in het voorjaar hoef je deze grassen terug te snoeien.

Kruiden: Kruiden bloeien niet alleen uitbundig, ze geven ook nog eens een heerlijke geur af.

Wilde bloemen: Met een mix van wilde bloemen met een bloei vanaf het voorjaar tot ver in het najaar geniet je van een kleurrijk dak.

Biodiversdak: Een biodiversdak – ook wel natuurdak genoemd, biedt plaats aan dieren, planten, insecten en organismen om de natuur in balans te houden.

Waarom kiezen voor een sedumdak?

Kies je voor een sedumdak, dus een dak dat bestaat uit vetplantjes, dan biedt dit meerdere voordelen:

  • Een sedumdak gaat twee keer langer mee dan een traditioneel dak.
  • Een dak belegd met sedum vraagt nauwelijks onderhoud.
  • Een sedumdak isoleert zowel warmte als geluid goed.
  • Het zuivert regenwater en de omgevingslucht en produceert zuurstof.
  • Het biedt een mooie natuurlijke aanblik.

Het is mogelijk om de vetplantjes van een sedumdak voor meer variatie te combineren met mossen en kruiden. Maar sedum op zichzelf geeft al een grote variatie aan kleuren doordat er zoveel verschillende soorten zijn. Je krijgt dus echt een dak met prachtige kleuren.

Wat is een sedum groendak?

Waarom voor zonnepanelen op een groen dak kiezen?

De combinatie van zonnepanelen met een groen dak is dus heel geschikt en levert een reeks aan voordelen op:

Tot wel meer dan 6% rendement: Op een groen dak blijft de temperatuur een stuk lager dan op een traditioneel dak, wat een gunstige uitwerking heeft op het rendement van je zonnepanelen.

Onderzoek laat zien dat een groen dak tot wel meer dan 6% rendement oplevert. Er zijn zelfs studies die uitwijzen dat het rendementsvoordeel op kan lopen tot 20%.

Minder brandgevaar: Een groen dak dat bestaat uit sedumplanten vormt een lager risico op brand. Deze vetplantjes slaan namelijk vocht op in hun bladeren, waardoor ze slecht willen branden.

Zelfs gedurende droge periodes bevatten de sedumplanten nog steeds relatief veel vocht, waardoor dit voordeel blijft bestaan. Mocht er onverhoopt brand ontstaan door de zonnepanelen dan heeft het groene dak een brandvertragende werking.

Meer biodiversiteit: De planten op het dak zorgen voor meer biodiversiteit. Bijen en vlinders kunnen hier schuilen en naar voedsel zoeken. Ook vogels vertoeven graag op een groen dak.

Omdat de zonnepanelen ook zorgen voor schaduwrijke plekken zullen er op die plekken zich andere plantensoorten vestigen. Dit alles stimuleert de biodiversiteit.

Subsidiemogelijkheden voor groene daken: Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om het aanleggen van een groendak of een groene gevel te stimuleren, zodat dit financieel aantrekkelijker wordt gemaakt.

Ook zijn er gemeenten die subsidiemogelijkheden voor de aanschaf van zonnepanelen bieden.

Kies ook voor zonnepanelen bij je groene sedumdak. Vraag hier gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten.

Controleer het draagvermogen van de dakconstructie

Wil je zonnepanelen op je groene dak laten installeren dan moet de dakconstructie uiteraard wel stevig genoeg zijn om zowel het gewicht van de zonnepanelen als dat van de planten te kunnen dragen.

Een groendak weegt namelijk al snel tussen de 50 en 80 kg per m².

Ook de zonnepanelen hebben een bepaald gewicht. Een zonnepanelen specialist kan voor je berekenen of het mogelijk is om op je groene dak zonnepanelen te plaatsen.

In sommige gevallen kunnen de panelen alleen geplaatst worden als eerst het dak verstevigd wordt.

Tips bij het installeren van zonnepanelen op een sedumdak

Platte daken zijn het meest geschikt voor een groene sedumdak. Op een schuin dak is een sedumdak ook mogelijk, maar omdat het water hier sneller wegloopt bestaat de kans dat de planten sneller uitdrogen.

Er zijn twee mogelijkheden om zonnepanelen op een groendak te installeren:

1. Eerst worden de zonnepanelen geplaatst en daarom heen wordt het sedumdak aangelegd. Langs de randen, onder de zonnepanelen wordt grind gebruikt om het groen op te sluiten. Een soort geïntegreerde zonnepanelensysteem, waarbij de panelen in het dak liggen.

2. Eerst wordt het groendak gelegd. Dan worden de zonnepanelen geplaatst. Hierbij is het wel belangrijk dat de zonnepaneel standaard niet dicht tegen het dakvlak aan ligt. Anders is er onder de panelen te weinig licht en ruimte voor de plantjes eronder.

Soms wordt ervoor gekozen om worteldoek onder de zonnepanelen te leggen. Dit zorgt ervoor dat hier geen begroeiing kan komen, waar de panelen last van kunnen krijgen. Doorgaans is dit echter niet nodig. Vetplantjes zijn plantjes die laag blijven.

Gratis zonnepanelen offertes aanvragen

Wil je ook graag de voordelen van zonnepanelen combineren met die van een sedumdak? Overleg dan eerst met zonnepanelen specialisten over de mogelijkheden.

Vraag hieronder gratis offertes aan bij zonnepanelen specialisten. Door de diverse offertes naast elkaar te leggen, kun je een goede afweging maken en voorkom je dat je meer betaalt dan nodig.

Vergelijkbare berichten