Airco op de Bovenverdieping: Verwarmen + Koelen
Interesse om je bovenverdieping te verwarmen (en koelen)? Lees hieronder meer over de mogelijkheden.
Inhoudsopgave
Welke soorten airco’s zijn geschikt voor boven?
Elke soort vaste airco kun je op de 1e of hoger etage gebruiken. Hieronder een overzicht.
1. Split airco’s
Een split airco bestaat uit een of meerdere binnenunits op één buitenunit. Dit type airco is het meest prijzig, maar ook het meest effectief en energiezuinig. De meeste split-airco’s kunnen ook verwarmen en worden daarom ook lucht/lucht warmtepompen genoemd.
Bij dit type airco moet je wel ruimte hebben voor de buitenunit aan de buitenzijde van je woning.
Er bestaan twee soorten split-airco’s
- Single-split: Dit is de variant met één binnenunit en één buitenunit. Hiermee kun je bijvoorbeeld je slaapkamer of zolderkamer op temperatuur brengen.
- Multi-split: De multi-split bestaat uit twee of meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit. Hiermee kun je bijvoorbeeld de woonkamer, slaapkamers en zolderkamer verwarmen en koelen. Bij een (redelijk) goed geïsoleerde woning kan het zelfs de cv overbodig maken en als hoofdverwarming werken.
2. Monoblock airco’s
Is er geen plek aan de buitenzijde voor een buitenunit? Dan kan een monoblock airco een optie zijn.
Dit is een airco zonder buitenunit. In de gevel moeten wel twee luchtkanalen worden geboord voor de toevoer van buitenlucht om de monoblock te laten werken. Hier lees je meer over de monoblock airco.
Net als bij de single-split kun je maar één ruimte op temperatuur brengen met een monoblock. Daarnaast moet de monoblock recht op de luchtkanalen worden aangesloten waardoor je minder keuze hebt in de plek waar de monoblock komt te hangen.
Een monoblock moet dan vaak onder het slaapkamerraam of aan de kopse kant van de zolder worden gemonteerd.
Interesse in een vaste airco? Vraag hier gratis airco offertes aan.
Modellen
Naast de systemen heb je ook nog keuze in modellen.
- Wandmodel: Dit type airco model hangt meestal net onder het plafond tegen de wand. Het is het populairste model van de twee.
- Vloermodel: Dit model hangt tegen de wand, meestal net boven de vloer. Ongeveer ter hoogte van een radiator. Een monoblock is vaak een vloermodel, maar de keuze in split vloerairco’s is ook groot.
Extra functies op airco’s
Naast het verwarmen en koelen zitten er nog meer interessante functies op airco’s.
- Ventileren: Wil je frisse lucht op de bovenverdieping, maar niet een andere temperatuur, dan kun je ventileren met een airco.
- Filteren: De meeste vaste airco’s kunnen de lucht zuiveren. Dit betekent dat er bacteriën, virussen, pollen en stofdeeltjes voor het grootste gedeelte uit de lucht gefilterd worden. Vooral A-merk airco’s hebben geavanceerde filters voor een zuivere lucht.
- Ontvochtigen: Door te ontvochtigen de luchtbalans goed te houden voorkom je een kriebel in je keel en belangrijker nog, schimmelvorming in huis.
Wat is de beste plek voor airco op de bovenverdieping?
Wat zijn interessante en minder interessante plekken om je airco op te hangen.
1. Trappengat
Voor veel mensen klinkt een airco binnenunit op de overloop, boven de trap interessant.
De airco zou de lucht over de gehele verdieping blazen, om met de deuren open de slaapkamers en badkamer op temperatuur te krijgen. Je hoeft zo maar één airco te kopen, wat goedkoper is dan een multi-split.
Helaas werkt het niet zo.
Een airco op de overloop is niet in staat om de kamers voldoende te verwarmen en koelen. Het brengt alleen de overloop en een stukje gang beneden op temperatuur, maar de individuele kamers niet. Daarvoor heb je toch per kamer een binnenunit nodig om het te laten werken.
Hier lees je meer over een airco boven het trappengat.
2. Slaapkamer
De slaapkamer is een logische plek voor een airco binnenunit. De airco zorgt voor een betere nachtrust. Niet alleen door een aangename temperatuur, maar ook door luchtzuivering en een goede luchtvochtigheidsbalans (tussen de 40% en 60%).
3. Zolderkamer
Gebruik je de zolder om te studeren, werk of slapen? Dan is een airco daar interessant voor een prettig binnenklimaat. De meeste zolders kun je al met een redelijk laag vermogen verwarmen en koelen.
Welk airco vermogen heb ik nodig?
Wat voor vermogen heb je dan nodig om die airco in de slaapkamer of zolder goed te laten werken?
Dit kun je berekenen met een formule.
Uiteraard kun je dit in overleg doen met airco specialisten. Vraag hier gratis airco offertes aan.
De formule voor het berekenen is als volgt.
- Aantal kubieke meter (m³) x isolatiegraad = benodigde vermogen in watt (/1000 is kW)
Hieronder meer over de termen.
Aantal m³
Het aantal vierkante meters van een ruimte bereken je op de volgende manier:
- lengte x breedte x hoogte = aantal m³
Bij een schuin dak (bijvoorbeeld in een zolderkamer) moet je het aantal m³ iets anders berekenen. Over de formule lees je hier meer (inclusief calculator).
Isolatiegraad
In de formule moet je de isolatiegraad van je woning aangeven. Dit betekent hoe goed je bovenverdieping is geïsoleerd. Het komt in drie niveaus.
- 50: Is als je woning matig tot niet geïsoleerd is.
- 40: Redelijk geïsoleerde woning. Bijvoorbeeld muurisolatie en nieuw dubbel glas.
- 30: Goed geïsoleerde woning. Bijvoorbeeld vloerisolatie, dakisolatie en HR glas in de kozijnen.
Calculator
Met de onderstaande calculator kun je berekenen welk vermogen je per ruimte nodig hebt.
Tips voor een airco op de bovenverdieping
Om het rendement van je airco te verbeteren, hieronder enkele tips.
1. Isolatie
Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe beter de airco presteert. Zorg voor goede isolatie zoals muur, vloer, dak en glasisolatie.
Dit vermindert het energieverbruik en verlengt de levensduur van je airco. Isolatie helpt niet alleen om warmte binnen te houden in de winter, maar ook om warmte buiten te houden in de zomer.
2. Zonwering
Zonwering werkt om nog een iets beter rendement te behalen met je airco. Zonwering zorgt er niet alleen voor dat er minder warmte het huis binnenkomt, maar ook dat er minder snel warmte uit ontsnapt.
Vooral rolluiken en voor een deel screens kunnen ook in de winter zorgen dat er wat minder warmteverlies is bij de ramen.
Offertes aanvragen bij airco specialisten
Interesse in een airco voor je bovenverdieping? Vraag hieronder gratis en vrijblijvende offertes aan om airco specialisten te vergelijken.