Airco op een Schuin Dak

Wil je graag een airco bij een huis met een schuin dak om te verwarmen en koelen? Lees dan hieronder verder voor de mogelijkheden.

Vergelijk snel airco specialisten
Ontvang gratis offertes van erkende vakmensen, binnen 2 minuten aangevraagd.
Gratis en vrijblijvend

Binnen of buiten?

Bij een schuin dak en een airco kan het zowel over de binnen als buitenzijde gaan. Daarom komen in deze gids beide onderwerpen aan bod onder de kopjes ‘Airco aan de buitenzijde van een schuin dak’ en ‘Airco aan de binnenzijde van een schuin dak’.

Airco aan de buitenzijde van een schuin dak

Hieronder lees je meer over een buitenunit airco op een hellend dak.

Er bestaan ook airco’s zonder buitenunit. Dan heb je op een andere manier te maken met de buitenzijde van een schuin dak. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Is er geen airco buitenunit mogelijk op je schuine dak (of andere plek)?’.

Kan een airco op een schuin dak?

Ja, het is met bepaalde aanpassingen mogelijk om een buitenunit op een schuin dak te plaatsen.

Montage van een split-airco buitenunit

Het gaat onder de onderstaande kopjes om een buitenunit van een split-airco. Dit is een aircosysteem dat bestaat uit een binnenunit en een buitenunit die aan elkaar zijn verbonden door leidingen.

1. Dakkap

Een dakkap is de meest nette oplossing om een buitenunit op een schuin dak te monteren. Dit heeft de vorm van een brede schoorsteen en komt in kleuren die bij het dak past. Een buitenunit zelf komt vaak alleen in wit en sommige gevallen zwart, dit valt meer op dan een terracotta of donkergrijze kap.

Daarnaast heeft een kap nog meer voordelen:

  • Weersinvloeden: De buitenunit is beter beschermd tegen de elementen, waardoor de levensduur van de airco langer is.
  • Geluidsdemping: Door de omkasting wordt het geluid meer gedempt, wat handig kan zijn om binnen de wetgeving te vallen. Hier lees je meer over onder het kopje ‘Afstand tot de erfgrens’.

2. Dakbeugel / console

Een goedkopere manier dan een kap is een dakbeugel. Op een constructie wordt de buitenunit geplaatst. Hierbij is de buitenunit minder beschermd tegen de elementen en wind.

Om de leidingen van de buitenunit naar de binnenunit te verbinden is er een dakdoorvoer nodig. Bij een dakkap zit de verbinding naar binnen toe al verwerkt, bij een dakbeugel heb je een aparte dakdoorvoer dakpan nodig.

Interesse in een airco (bij je woning met schuin dak)? Vraag hier gratis offertes aan.

Andere plekken voor de buitenunit

Er zijn nog andere plekken om je buitenunit te plaatsen en te hangen.Dit hoeft niet per se op een schuin dak te zijn, als de afstand tot de binnenunit(s) maar niet te groot is.

Ander plekken om te installeren zijn:

  • Gevel: Dit kan een handige plek zijn omdat je de hoogte van de airco kunt bepalen waardoor de leidingen naar de binnenunit(s) minder lang hoeven te zijn. Een buitenunit is wel goed zichtbaar aan de gevel, dat is een nadeel. Het is belangrijk dat de airco op een plek hangt waar de buitenunit het minst last heeft van weerselementen. Dus niet te veel zonlicht of wind. Bij een buitenunit aan de gevel is een omkasting mogelijk om de buitenunit te beschermen.
  • Op de grond: Een plek die interessant kan zijn voor een buitenunit is op de grond tegen het huis aan. Door een omkasting wordt de unit minder opvallend en beter beschermd. Ook kun je een groen om de unit heen planten om het minder op te laten valen. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte om de airco heen zit om goed te kunnen werken en dat het niet te ver staat van de binnenunit(s).
  • Balkon: Heb je een balkon bij bijvoorbeeld je slaapkamer, dan kan dit een goede plek zijn. Meestal staat de buitenunit niet te hoog en te laag op een balkon, ten opzichte van de binneunits in huis. Daarnaast kan de buitenunit (enigszins) verscholen worden achter de balustrade en is het vaak ver genoeg af van de erfgrens.

Laat je adviseren over de beste plek bij airco specialisten. Vraag hier gratis airco offertes aan.

Afstand tot de erfgrens

Bij de plaatsing van een buitenunit heb je te maken met wetgeving. Je kunt de airco niet zomaar overal plaatsen en hangen. Dit heeft te maken met de geluidsdruk.

  • Het geluid mag niet te hinderlijk zijn voor de buren. Daarom mag bij de erfgrens de geluidsdruk in de avond en nacht (tussen 19.00 en 7.00) niet hoger zijn dan 40 dB.
  • Overdag mag het niet hoger dan 45 dB zijn. De meeste airco buitenunits van A-merken komen gelukkig op hun piek niet boven de 40 en 45 dB uit.

Is er geen airco buitenunit mogelijk op je schuine dak (of andere plek)?

Is er geen plek voor de buitenunit op je schuine dak of één van die andere plekken? Dan is een monoblock een optie.

Wat is een monoblock?

Een monoblock airco is een systeem waarbij alles in de binneunit plaatsvindt. Omdat de monoblock wel buitenlucht nodig om dit om te zetten in warme en koele lucht in huis zijn er wel twee luchtkanalen nodig.

Monoblock en een schuin dak

Een monoblock is prima geschikt voor bij een schuin dak, alleen de keuze waar de monoblock unit komt is gelimiteerd.

De meest logische plek voor de monoblock binnen is aan de kopse kant. Zo kunnen de luchtkanalen boven in de gevel (tussen de twee hellende dakdelen) worden geboord. Zie de foto hieronder voor een voorbeeld.

Luchtkanalen voor een monoblock bij een schuin dak

Via de dakpannen

Een andere optie is via een ventilatiedakpan. Hierbij wordt een dakpan vervangen voor een dakpan met twee ventilatiegaten. Aan de ventilatiegaten zitten flexibele luchtkanalen die aangesloten worden op de monoblock airco die aan de binnenzijde aan een knieschot hangt.

Zo heb je meer keuze in waar de monoblock komt te hangen.

Airco aan de binnenzijde van een schuin dak

Hieronder lees je meer over een binnenunits van een split of monoblock airco op de (zolder)kamer onder een hellend dak.

Wandmodel

Een wandmodel is de meest gekozen binnenunit. Deze hangt boven aan de muur, vaak net onder het plafond.

Wandairco bij een schuin dak

Bij een schuin dak is de meest logische plek net onder de nok aan de kopse kant, zoals op de foto hieronder. Zo kan de warme of koude lucht zich het beste verspreiden. De meeste wandmodellen zijn split-airco’s.

Airco aan de kopse kant bij een schuin dak

Vloermodel

Een vloermodel hangt lager, zoals de naam suggereert. De meest gekozen plek is net boven de vloer tegen de wand aan.

Monoblock airco’s zijn meestal vloermodellen. Ook is er veel keuze in split airco modellen. Vaak worden vloermodellen ook wel console genoemd. Als je bijvoorbeeld zoekt naar Mitsubishi console of Daikin console, krijg je de vloermodellen te zien van die merken.

Vloermodel bij een schuin dak

Een vloermodel kun je ook aan de kopse kant hangen om je zolder op temperatuur te brengen. Ook is een vloermodel mogelijk bij een knieschot, voor zowel een split als monoblock aircosysteem.

Knieschot om airco binnenunit aan te hangen

Vraag gratis airco offertes aan

Wil je graag je huis (met schuine dak) op temperatuur brengen met een zuinige airco? Vraag hier gratis en vrijbijvend airco offertes aan om specialisten te vergelijken.

Vergelijkbare berichten