Airco als Hoofdverwarming (of Bijverwarming)
Wil je graag je hele woning verwarmen en koelen met een airco? Lees hieronder of het mogelijk is om een airco te laten werken als hoofdverwarming of alleen als bijverwarming.
Inhoudsopgave
Airco als hoofdverwarming en bijverwarming
Je kunt een airco als hoofdverwarming of als bijververwarming gebruiken. Hieronder lees je meer over een airco als hoofdverwarming, verderop lees je meer over bijverwarming onder het kopje ‘Airco als bijverwarming’.
Kan de airco als hoofdverwarming werken?
Hieronder lees je meer over wat een airco als hoofdverwarming inhoudt, verbruikt en welke airco’s geschikt zijn om je huis geheel te verwarmen.
Wat is een hoofdverwarming precies?
Hoofdverwarming houdt in dat een bepaalde verwarming zorgt voor alle of een groot gedeelte van de warmte.
Als je een airco als hoofdverwarming (kan gebruiken), dan heb je geen radiatoren of vloerverwarming nodig om je huis op temperatuur te houden.
Wat zijn de voordelen van een airco als hoofdverwarming?
Waarom zijn airco’s interessant om als hoofdverwarming te gebruiken.
- 1. Sneller warm: Een airco warmt een kamer sneller op dan andere warmtebronnen. Een airco kan in een goed geïsoleerde woning een kamer al binnen 10 minuten op temperatuur brengen. Bij radiatoren is dit ongeveer 2 uur en bij vloerverwarming 4 tot 5 uur.
- 2. Zuiniger dan radiatoren: Een woning verwarmen met een centrale verwarming met radiatoren kost meer energie dan het verwarmen met een airco. Verwarmen via een cv-ketel op radiatoren heb je altijd last van verlies. 1 deel gas bij een HR-ketel wordt onder optimale omstandigheden omgezet in 1 deel warmte. Bij een airco die verwarmt wordt er 1 deel elektriciteit omgezet in 3 delen warmte. Dus een verschil van 300%.
- 3. Relatieve makkelijke installatie: Als er plek is voor binnenunit(s) en de buitenunit, dan is een airco relatief makkelijk te installeren. Je bent met een airco als hoofdverwarming meteen gasloos je woning aan het verwarmen. Als je bijvoorbeeld vloerverwarming wilt, moet de vloer eruit. Heb je alleen het budget voor een hybride warmtepomp? Dan ben je nog afhankelijk van gas.
- 4. Zonnepanelen ter ondersteuning: Je kunt zonnepanelen gebruiken om de elektriciteitsvraag van de airco (voor een gedeelte) op te vangen. Het is wel zo dat op de momenten dat je verwarmt met een airco, de opbrengsten van de zonnepanelen lager zijn. Desalniettemin is het interessant om ook bij lagere opbrengsten al het eigen stroom op te maken in plaats van te salderen (wat wordt afgebouwd).
Interesse in een airco als hoofdverwarming. Vraag advies aan airco specialisten. Vraag hier gratis airco offertes aan.
Is het mogelijk om een airco als hoofdverwarming te gebruiken?
Ja, het is mogelijk om een airco als hoofdverwarming te gebruiken. Maar er zitten wel wat voorwaarden aan.
- Voor de meeste woningen heb je wel een multi-split airco nodig met meerdere binnenunits om de woning op temperatuur te houden. Over split airco’s lees je meer onder het kopje ‘Welk type airco is geschikt als hoofdverwarming?’.
- Het vermogen moet aansluiten op het verbruik en inhoud (m³) van de woning. Met een te laag vermogen kan de woning niet voldoende verwarmd worden. Een veel te hoog vermogen is ook niet slim, omdat je dan te veel betaalt voor de aanschaf.
- Je moet voldoende ruimte in huis en om het huis hebben om de binnenunits en buitenunits kwijt te kunnen.
Hoeveel verbruikt een airco als hoofdverwarming?
Een airco als hoofdverwarming verbruikt gemiddeld 2000 kWh per jaar om de woning te verwarmen.
De 2000 kWh is gebaseerd op 6 maanden lang 10 uur per dag de airco op verwarmen. Als je woning goed is geïsoleerd kan het verbruik lager zijn en hoef je minder lang de airco aan te zetten om de kamer op temperatuur te houden.
Welk type airco is geschikt als hoofdverwarming?
Niet elk type airco is geschikt om je gehele huis mee te verwarmen. Maar welke zijn dan wel geschikt?
Split airco
Om je huis goed te kunnen verwarmen heb je een split airco nodig. Dit komt doordat een split airco voldoende vermogen heeft om je woning geheel te verwarmen.
Er zijn twee split airco varianten. Vooral de multi-split is geschikt als hoofdverwarming. Een single-split kan alleen werken als hoofdverwarming in een kleine woning.
Single-split als hoofdverwarming
Een single split airco bestaat uit een buitenunit en een enkele binnenunit. Je kunt met een single split airco één kamer goed verwarmen (en koelen). Woon je in een klein appartement of huis dan kan een single split met voldoende vermogen de woning verwarmen. Maar in de meeste gevallen is een single-split niet toereikend als hoofdverwarming.
Multi-split airco als hoofdverwarming
Een multi-split aircosysteem bestaat uit meerdere binnenunits op één buitenunit. De binnenunits kun je bijvoorbeeld in de woonkamer, slaapkamer(s) en zolder plaatsen.
De multi-split is het beste systeem als hoofdverwarming.
Interesse in een multi-split als verwarming en koeling? Vraag hier gratis offertes aan bij airco specialisten.
Welke type airco’s zijn niet geschikt als hoofdverwarming?
Er zijn ook airco’s die niet goed je woning kunnen verwarmen, en meer geschikt zijn als bijverwarming.
Monoblock airco
Een monoblock airco is een systeem zonder buitenunit. In plaats van een buitenunit zijn er luchtkanalen nodig. Omdat een monoblock airco direct op de luchtkanalen aangesloten worden, ben je beperkt in de plekken waar de binnenunit komt te hangen.
Een monoblock airco kan vooral niet als hoofdverwarming gebruikt worden omdat het vermogen niet toereikend is. Een monoblock airco komt hoogstens met een vermogen van 2,5 kW, waarmee je een gemiddelde woning niet geheel kunt verwarmen. Alleen zou een monoblock theoretisch kunnen werken in een zeer kleine studio.
Een airco zonder buitenunit kan wel goed werken als bijverwarming en koeler.
Mobiele airco
Een mobiele airco is vaak alleen bedoeld als koeler. Er zijn ook mobiele airco’s die kunnen verwarmen, maar het aanbod is gering.
Een mobiele airco kan door het lage vermogen niet als hoofd warmtebron dienen.
Is je budget beperkt, dan kun je een mobiele airco als bijverwarming inzetten.
Kan de airco als bijverwarming werken?
Hieronder lees je meer over een airco als verwarming, maar dan op een laag pitje.
Wat is bijverwarming?
Bijverwarming is een warmtebron waarbij het de hoofdverwarming ondersteunt en voor meer comfort zorgt. Bij een airco als bijverwarming heb je radiatoren of vloerverwarming nodig die voor het grootste gedeelte werkt als hoofdverwarming.
Wat zijn de voordelen van een airco als bijverwarming?
Waarom bijverwarming door een airco interessant is.
- 1. Kleiner vermogen nodig: Omdat een airco niet als hoofdverwarming hoeft te werken is een airco met een kleiner vermogen voldoende. Een airco van 1 of 2 kW is vaak ruim voldoende als bijverwarming. Het voordeel van een kleine airco, is dat de geluidsproductie ook wat lager ligt.
- 2. Goedkoper in aanschaf: Een airco met een kleiner vermogen is gemiddeld ook voordeliger dan een airco van 3 kW of meer.
- 3. Meerdere airco’s kiezen: Je hoeft niet per se te kiezen voor een split airco. Als je geen buitenunit kwijt kunt, kan een monoblock airco ook goed zijn om mee bij te verwarmen.
Wanneer is een airco als bijverwarming interessant?
Waarom zou je kiezen voor een airco als bijverwarming en niet als hoofdverwarming.
Koelen is belangrijker dan verwarmen: Is het koelen van je woning belangrijker dan het verwarmen? Dan kan een airco met een lager vermogen voldoende zijn.
Vraag advies aan een airco specialist over airco’s die je huis voldoende koelen en bijverwarmen. Vraag hier gratis airco offertes aan.
Geen budget voor groter systeem: Als je te weinig budget hebt voor een multi-split, dan kan je wel met een goedkopere monoblock, kleine single-split of zelfs een mobiele airco wel je woning bijverwarmen.
Hoeveel verbruikt een airco als bijverwarming?
Een airco als bijverwarming vraagt om minder vermogen, waardoor je elektriciteitsrekening minder stijgt dan bij een airco als hoofdverwarming. Uiteraard houd je wel de energiekosten van de andere hoofdverwarming.
Een goedwerkende airco bijverwarming vraagt gemiddeld 450 kWh per jaar. Het verbruik van 450 kWh is op basis van 4 maanden bijverwarming die 6 uur per dag aanstaat.
Vraag hieronder offertes aan bij airco specialisten
Interesse om je woning geheel of gedeeltelijk te verwarmen met een airco? Vraag advies over vermogens, modellen en systemen aan airco specialisten.
Vraag hieronder airco offertes aan. Gratis en vrijblijvend.