Airco in een Tussenwoning {Verwarming en Koeling}
Woon je in een rijtjeshuis en wil je die graag verwarmen en koelen op een zuinige manier? Wellicht is een airco interessant.
Hieronder vind je uitleg over het juiste vermogen en model airco.
Inhoudsopgave
Heb ik een tussenwoning?
Een tussenwoning is een huis dat tussen twee andere huizen in zit. Buren aan beide kanten. Een tussenwoning is meestal een eengezinswoning en gemiddeld tussen de 90 en 130 vierkante meter (m²). Dat aantal m² is belangrijk bij het bepalen van het vermogen van de airco.
Wat voor vermogen heb ik nodig?
Het vermogen (kW) bepaalt hoe goed de airco je woning kan verwarmen en koelen. Het benodigde vermogen is ook afhankelijk van hoe groot de kamer is waarin de airco binnenunit hangt.
De volgende formules geven aan hoeveel vermogen een bepaalde ruimte nodig heeft.
- Formule voor koelen: Aantal m³ x isolatiegraad = benodigde koelvermogen in watt (/1000 is kW)
- Formule voor verwarmen: Aantal m³ x isolatiegraad = Watt (/1000 is kW) x 1,3 = benodigde warmtevermogen in kW.
Korte uitleg over de formule
In de formule zie je m³ en isolatiegraad staan. Hieronder een korte uitleg en berekening.
1. Aantal kubieke meter (m³)
Het aantal kubieke meters van een ruimte bereken je door de lengte x breedte x hoogte te vermenigvuldigen. Een woonkamer in een tussenwoning is bijvoorbeeld gemiddeld 6 x 5 x 2,3 meter = 70 kubieke meter (m³).
2. Isolatiegraad
De isolatiegraad geeft aan hoe goed je rijtjeshuis en ruimte is geïsoleerd. In de formule kent drie niveaus.
- Isolatiegraad 30: Dit moet je invullen als je een woning hebt die zeer goed is geïsoleerd. De hele schil (muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en glasisolatie) is goed geïsoleerd.
- Isolatiegraad 40: De isolatie is goed. Je hebt muurisolatie en je dak is bijvoorbeeld geïsoleerd.
- Isolatiegraad 50: Je tussenwoning is matig geïsoleerd. Geen isolatie of niet voldoende isolatie.
Calculator
Met de calculator hieronder kun je het benodigde vermogen berekenen.
Juiste vermogen kiezen voor het verwarmen en koelen
Je wilt de airco waarschijnlijk zowel als warmtebron als voor koele lucht gebruiken. Dan moet je ergens tussen de twee benodigde kW in gaan zitten.
Heb je bijvoorbeeld bij een kamer 100 m³ een koelvermogen nodig van 3 kW en voor de warmte 4 kW dan is een airco met een gemiddeld vermogen van 3,5 kW vaak voldoende.
Wat voor airco vermogen heb ik nodig voor een gemiddelde tussenwoning?
Om je een idee te geven (zonder dat je hoeft te meten), hieronder enkele voorbeelden van het aantal benodigde kW bij een normaal geïsoleerde tussenwoning (isolatiegraad 40).
- Woonkamer: Woonkamer van een tussenwoning is gemiddeld 65 tot 120 m³. Als je 90 m³ neemt, heb je een warmtevermogen nodig van 3,5 kW en een koelvermogen van 2,7 kW.
- Slaapkamer: Een gemiddelde slaapkamer bij een rijtjeshuis is 35 m³. Dan heb je 1,2 kW nodig voor het koelen en 1,5 kW voor het verwarmen.
Interesse in het zuinig verwarmen en koelen? Vraag hier gratis airco offertes aan.
Welke airco’s zijn geschikt voor in mijn rijtjeshuis?
Er zijn meerdere airco’s geschikt. Hieronder een overzicht
1. Systemen
Hieronder 2 systemen die bij een rijtjeshuis passen.
1. Split airco
Een split airco bestaat uit een of meer binnenunit(s) en één buitenunit. Tussen de binnenunit(s) en buitenunit loopt een leiding met koudemiddel. Hierdoor wordt de warmte of kou uit de buitenlucht onttrokken en binnen omgezet in koele of warme lucht.
Er bestaan twee soorten split aircosystemen.
- Single-split: Dit bestaat uit één binnenunit op een buitenunit. Zo kun je maar één ruimte koelen of verwarmen.
- Multi-split: Een multi-split bestaat uit twee (ook wel duosplit genoemd) of meerdere binnenunits op één buitenunit. Hiermee is het mogelijk om bij een normaal of goed geïsoleerd rijtjeshuis de woning geheel te verwarmen met een airco.
Geluid van de buitenunit
Bij een split-airco is er dus een buitenunit nodig, die je ergens buiten kwijt moet. Dit kan aan de gevel of bijvoorbeeld op een stukje uitbouw. Als je een plat dak hebt op de woning zelf, kan daar de airco buitenunit ook staan.
Met de buitenunit moet je rekening houden met geluidsdruk bij de buren.
Om de buren direct naast je hebt wonen bij een tussenwoning, is dit extra belangrijk om een goede plek te vinden zodat de buitenunit geen overlast veroorzaakt.
Als een buitenunit geen optie is, dan kun je nog kiezen voor een monoblock.
2. Monoblock airco
Een monoblock airco is een systeem waarbij er geen buitenunit nodig is. Om de warmte of kou uit de buitenlucht te halen zijn er wel luchtkanalen in de gevel nodig. Deze kanalen geven geen geluidsoverlast en het is minder zichtbaar dan een buitenunit van een split.
Het nadeel van een monoblock airco is dat het iets meer geluid maakt binnen en dat het aan een binnenmuur moet hangen die op de gevel uitkomt. JeMet een monoblock kun je slechts één ruimte op temperatuur brengen.
2. Modellen
Naast de systemen heb je ook meerdere modellen. De twee meest gebruikte in tussenwoningen zijn…
- Wandairco: Deze hangt aan de wand, net onder het plafond. Deze opstelling zorgt dat het apparaat het minst zichtbaar is. Dit is het meest populaire model.
- Vloerairco: Een vloerairco hangt net boven de grond, ongeveer ter hoogte van een standaard radiator. Een vloerairco is platter dan een wandmodel. Een monoblock komt in de meeste gevallen in de vorm van een vloerairco.
Vraag offertes aan bij airco specialisten
Wil je graag je rijtjeshuis verwarmen en koelen met een airco? Vraag hieronder gratis airco offertes aan om specialisten te vergelijken.