Lucht/lucht Warmtepomp Zonder Buitenunit
Interesse om met een airco je woning te verwarmen (en koelen) maar geen ruimte voor een buitenunit? Wellicht is een monoblock lucht/lucht warmtepomp interessant.
Lees hieronder meer over een airco zonder buitenunit.
Inhoudsopgave
- Wat is een lucht/lucht warmtepomp zonder buitenunit?
- Wat zijn de voordelen van een lucht/lucht warmtepomp zonder buitenunit?
- Wat voor vermogen lucht/lucht warmtepomp zonder buitenunit heb ik nodig?
- Bijverwarming of hoofdverwarming?
- Kun je zelf een lucht/lucht warmtepomp installeren?
- Vraag hier gratis offertes voor airco zonder buitenunit
Wat is een lucht/lucht warmtepomp zonder buitenunit?
Een airco zonder buitenunit is een lucht/lucht warmtepomp die niet via een buitenunit de warmte uit de buitenlucht onttrekt maar via luchtkanalen in de gevel.
De twee luchtkanalen in de gevel zorgen voor de verdamping van het koudemiddel in het systeem. Het koudemiddel zorgt dat de warmte uit de buitenlucht als warme lucht in de kamer komt.
Bij het koelen werkt het andersom en wordt er vochtige lucht uit de kamer onttrokken en via de koudemiddel naar buiten getransporteerd.
Wat is het verschil met een split airco?
Het grote verschil tussen de monoblock en een split airco is dat bij een monoblock alles in de binnenunit in huis gebeurt en bij een split airco een deel van de werking buiten in een buitenunit plaatsvindt.
Interesse in een airco zonder buitenunit om te verwarmen? Vraag hier gratis airco offertes aan.
Wat zijn de voordelen van een lucht/lucht warmtepomp zonder buitenunit?
Wat maakt een airco monoblock interessant?
1. Geschikt voor appartement: Als je in een appartement woont ben je vaak lid van een VvE. Via de Vereniging van Eigenaars moet je toestemming krijgen om een airco te mogen plaatsen. Het is niet altijd mogelijk om een split airco te plaatsen, omdat de buitenunit in de buitenruimte komt te hangen. Bij een monoblock airco is er geen buitenunit nodig en worden de luchtkanalen als minder storend ervaren. De kans op goedkeuring is groter.
2. Geen buitenunit: Heb je geen plek voor een buitenunit of moet de buitenunit te dicht bij de erfgrens geïnstalleerd worden? Dan kan een monoblock uitkomst bieden door het ontbreken van de buitenunit.
3. Betere optie dan een mobiele airco: Een monoblock airco die verwarmt is efficiënter en stiller dan een mobiele airco. Ook heb je geen slang nodig die je uit de deur of raam moet hangen. Daarnaast is de keuze in mobiele airco’s die verwarmen en koelen niet groot.
Wat zijn de nadelen?
Waardoor is een airco zonder buitenunit die verwarmd minder interessant?
1. Beperkte vermogen: Een monoblock zijn leverbaar tot een vermogen van maximaal 2 tot 2,5 kW. Heb je een grotere woning, dan heb je soms wel 3 tot 5 kW nodig om te verwarmen en koelen. Een monoblock airco is vooral interessant voor kleine woningen of als bijverwarming en koeling.
2. Geluid in huis: Omdat er geen buitenunit is, vindt de werking geheel binnen plaats. Hierdoor produceert het meer geluid dan een split airco, maar wel minder dan een mobiele airco.
3. Installatie op de buitenmuur: De monoblock moet tegen een buitenmuur worden geïnstalleerd omdat de luchtkanalen direct achter het apparaat zitten. Je bent dus beperkt in de keuze waar de unit komt te hangen.
Wat voor vermogen lucht/lucht warmtepomp zonder buitenunit heb ik nodig?
Om te bepalen wat voor vermogen airco je nodig om te verwarmen heb je de volgende formule:
- Inhoud woning x isolatiegraad = Watt / 1000 = Kw
Inhoud woning
Met de inhoud van de woning wordt de kubieke meter (m³) bedoeld. De kubieke meter kun je berekenen door lengte x breedte x hoogte met elkaar te vermenigvuldigen. De inhoud kan bijvoorbeeld 6 x 8 x 2,2 = 105 m³ zijn.
Isolatiegraad
De isolatiegraad is de mate waarin je woning of kamer is geïsoleerd. De airco moet harder werken in een woning die slecht geïsoleerd is. Je hebt dan een hoger vermogen nodig om de woning te verwarmen of koelen.
De isolatiegraad wordt ook wel de factor genoemd. Er wordt met 3 niveaus gewerkt:
- Graad 30: Dit geldt voor een woning met goede isolatie.
- Graad 40: Graad 40 geldt voor woningen met redelijke isolatie.
- Graad 50: Dit geldt voor woningen met matige tot slechte isolatie.
Voorbeeld gemiddeld kleine kamer
Met een gemiddeld kleine woning wordt in dit voorbeeld bedoeld van 38 m³ (3,5 m x 5 m x 2,2 m). Je komt aan de volgende kW als de kamer gemiddeld is geïsoleerd.
- 38 m³ x 40 = 1500 Watt (/1000) is dit 1,5 kW.
Een gemiddelde monoblock airco is geschikt om de kamer te verwarmen en koelen.
Voorbeeld gemiddelde grote kamer
Voor een grotere woning is de kubieke meter 99 m³ (7,5 x 6 x 2,3)).
Het benodigde aantal kW bij een gemiddelde geïsoleerde woning is dan:
- 99 m³ x 40 = 3960, oftewel 4 kW.
Een gemiddelde monoblock kan maar 2 kW produceren. Om deze kamer te koelen en verwarmen is met enkel een monoblock lastig. Het kan wel dienen als bijverwarming.
Airco vermogen berekenen
Je kunt met de onderstaande calculator berekenen hoeveel vermogen de airco moet hebben om je kamer / woning te verwarmen of koelen. Het gebruikt de formule: Inhoud woning x isolatiegraad = Watt / 1000 = Kw.
Bijverwarming of hoofdverwarming?
Het is bij een monoblock belangrijk om na te gaan of je het als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt gebruiken.
- Hoofdverwarming: Bij hoofdverwarming zorgt de airco voor de het grootste gedeelte of in zijn geheel voor de verwarming in huis. Een monoblock airco als hoofdverwarming is lastig in de praktijk omdat het vermogen vaak te laag is.
- Bijverwarming: Met een bijverwarming zorgt de airco voor extra comfort en wordt het grootste gedeelte van de warmte geproduceerd door een andere bron zoals radiatoren of soms vloerverwarming. Een monoblock airco zonder buitenunit is zeer geschikt als bijverwarming.
Kun je zelf een lucht/lucht warmtepomp installeren?
Ja, het is mogelijk om een monoblock airco zelf te installeren. Doordat er geen STEK nodig is voor de installatie is het niet verboden om het apparaat zelf te installeren.
Er zit wel een kanttekening aan. De installatie vraagt wel om een flink wat kluservaring. Zo moet je de twee luchtkanalen in de gevel boren en kan het werken elektrische aansluitingen om ervaring vragen.
Het is slimmer om een lucht/lucht warmtepomp te installeren door een airco specialist. Zo is de afwerking waarschijnlijk netter en heb je garantie op de montage. Het laten installeren kost rond de €450.
Vraag hier gratis offertes voor airco zonder buitenunit
Interesse om een monoblock lucht/lucht warmtepomp te laten installeren? Vraag hieronder gratis en vrijblijvend offertes aan bij airco specialisten.