Soorten Radiatoren

Ga je een huis bouwen of verbouwen? De keuze voor verwarming kan dan een belangrijke rol spelen. Radiatoren zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons interieur. Bovendien zijn ze er in allerlei varianten. Maar er zijn nog andere keuzes te maken.

Zo kun je je huis ook enkel verwarmen met vloerverwarming of met een combinatie van radiatoren en vloerverwarming.

In deze gids vertellen we meer over de soorten radiatoren waaruit je kunt kiezen en de alternatieven die er zijn voor radiatoren. Ook vertellen we je meer over lage temperatuur verwarming.

Radiator kiezen

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Welke soorten radiatoren zijn er allemaal?

Het aanbod van radiatoren wordt steeds groter. Hieronder volgt een opsomming van de soorten die er zijn.

Laag en hoog temperatuur verwarming

Voor alle radiatoren geldt dat je zowel kiezen voor LTV (laag temperatuur verwarming) als HTV (Hoge temperatuur verwarming).

HTV zijn de normale radiatoren en hebben een aanvoertemperatuur van maximaal 80 ℃. LTV heeft een aanvoertemperatuur van maximaal 55 ℃.

Over LTV verwarming lees je meer onder het kopje ‘Wat is een laag temperatuur verwarming (LTV)?

Verticale en horizontale radiatoren

De traditionele radiator is in de meeste gevallen horizontaal. Maar je bent niet verplicht om voor een horizontale radiator te kiezen.

Je kunt ook een verticale radiator laten plaatsen.

Horizontale radiator
Horizontale radiator

Bron: radiatorworld.co.uk/vertical-designer-radiators/reina-coneva-column-radiator-horizontal.html

Verticale radiatorBron: hotinteriors.co.uk/products/1025-trade-flat-designer-radiator-0

Ledenradiator

Deze radiator wordt ook wel kolomradiator genoemd. Deze bestaat uit afzonderlijke warmtekanalen die met elkaar worden verbonden door verticale holle platen (de leden of kolommen).

Het is een sterke radiator die zowel veel warme vasthoudt als afgeeft. Ze kunnen zowel horizontaal als verticaal worden opgehangen.

Een ledenradiatoren worden door veel mensen bestempeld als klassiek.

Verticale radiator
Verticale radiator

Bron foto: inspiredheating.co.uk/acatalog/Supplies4Heat-Cornel-Horizontal-4-Column-Radiators.html

Paneelradiator

De paneelradiator of plaatradiator zie je tegenwoordig het meeste. De radiator bestaat uit een gesloten plaat die is voorzien van verticale kanalen (ribbels).

De ribbels zorgen ervoor dat het contactoppervlak groter wordt, waardoor de radiator veel sneller opwarmt.

Paneelradiator
Paneelradiator

Bron foto: lowcostplumbingsupplies.co.uk/kartell-kompact-400mm-high-x-1600mm-wide-double-panel-radiator

Raamradiator

Dit zijn lage radiatoren van 200 mm hoog. Zoals de naam al aangeeft, is deze radiator geschikt om onder een raam te plaatsen of bijvoorbeeld langs een muur in de hal.

Raamradiator
Raamradiator

Plintradiator

Dit type radiator lijkt op de raamradiator maar is heel laag bij de grond. Soms zit een plintradiator verwerkt in een hoge plint.

Zie een voorbeeld hieronder.

Plintradiator
Plintradiator

Bron foto: energy-com.co.uk/service/montage/montageanleitung-fuer-elektrische-sockelheizleiste/

Designradiator

Voor wie niet houdt van de gewone witte radiatoren in zijn huis is er de designradiator. Ze zijn vooral geschikt voor een modern interieur.

Er zijn veel verschillende smaken. Hieronder zie je een selectie van designradiatoren.

Designradiator

Bron foto: adax-solaire.co.uk/product/valley-corner-triangle-tube-modern-vertical-designer-radiator-tall-central-heating-home-lounge-living-room-kitchen-bathroom-conservatory-white-anthracite/

Platte designradiator

Bron: foto onlyradiators.co.uk/brenton-rnd-rne1000-pv

Lage designradiator

Bron foto: hudsonreed.com/revive-design-radiator-horizontaal-antraciet-40cm-x-118cm-x-5-6cm-813watt-64982

Elektrische radiator

De elektrische radiator wordt vooral ingezet als bijverwarming. Hierbij kun je denken aan ruimtes waar geen of slechts beperkte centrale verwarming aanwezig is, zoals een toilet of badkamer.

Er zijn verschillende soorten elektrische radiatoren.

Klassiek: Elektrische radiatoren die op de warm water radiatoren lijken

Buisradiatoren: Deze zijn vooral bedoeld als handdoekenrek en als badkamer verwarming.

Radiator op wieltjes: Deze kun je op verschillende plekken in huis plaatsen. Dit type verwarming zijn vooral als bijverwarming.

Wat is een laag temperatuur verwarming (LTV)?

Een laag temperatuur verwarming is een verwarmingssysteem dat je CV verwarmt met een aanvoertemperatuur van maximaal 55 ℃.

Bij een reguliere centrale verwarming (hoog temperatuur verwarming) heeft aanvoertemperatuur zo’n 80 ℃.

Wordt het niet te koud in huis? Nee, met een LTV verwarming wordt de ruimte gewoon aangenaam warm.

Een LTV-systeem werkt wel het beste in een redelijk tot goed geïsoleerd huis. Een huis waar weinig warmteverlies plaatsvindt. Bij een matig geïsoleerde heb je die aanvoertemperatuur van 80 ℃ nodig om de ruimte aangenaam warm te houden omdat er veel warmteverlies plaatsvindt.

Lees hier meer over laag temperatuur verwarming.

Vloerverwarming of radiatoren?

Beide verwarmingssystemen hebben hun voor- en nadelen.

Voordelen vloerverwarming:

  • Vloerverwarming neemt geen muur ruimte in beslag. De leidingen bevinden zich immers onder de vloer. Zo houd je dus meer ruimte over voor kasten etc. die je hier kunt plaatsen.
  • Vloerverwarming werkt volgens het stralingsprincipe. Voordeel hiervan is dat er geen stofverplaatsing in de woning is, wat prettig is voor mensen met een huisstofmijtallergie.
  • Een warmtepomp haalt een hoger rendement als deze wordt aangesloten op een vloerverwarming. Bij een CV-ketel die is ingesteld wordt op een lage aanvoertemperatuur verbruikt minder energie.
  • Een warme vloer biedt comfort. Je kan er zelfs met blote voeten op lopen. En voor spelende kinderen is het natuurlijk ook fijn wanneer de vloer lekker warm is.
  • De aanwezigheid van vloerverwarming in je huis verhoogt de waarde van je woning. Steeds meer mensen willen graag vloerverwarming in hun huis.

Nadelen vloerverwarming:

Vloerverwarming aan laten leggen is wat duurder dan het plaatsen van radiatoren. Dit prijsverschil is echter de afgelopen jaren wel steeds minder geworden.

Voordelen radiatoren

  • Radiatoren zijn er vandaag de dag in allerlei kleuren en vormen. Je kunt ze dus perfect afstemmen op de rest van je interieur.
  • Radiatoren warmen sneller op dan vloerverwarming. Het is dus snel lekker warm in je huis, ook wanneer je ’s ochtends na een koude nacht je thermostaat omhoog zet.
  • Per kamer kun je de warmte regelen door de radiator aan of uit te zetten. Op deze manier kun je energie besparen in de ruimtes waar je weinig komt.
  • Radiatoren zijn ideaal om natte kledingstukken op te drogen.

Nadelen radiatoren

  • Radiatoren nemen ruimte in en er lopen zichtbare leidingen door het huis. Vooral mensen die houden van een modern interieur beschouwen dit als storend.

Combinatie van radiatoren en vloerverwarming

Kies je voor een combinatie van beide, dan kun je profiteren van de voordelen die beide verwarmingssystemen bieden. Zo kun je bijvoorbeeld in de ruimtes waar je overdag weinig komt, zoals een slaapkamer, een radiator ophangen.

Ook in de badkamer kun je een radiator plaatsen, zodat je deze ruimte in korte tijd snel kunt opwarmen en je hier bovendien over een droger voor je handdoeken beschikt.

In andere ruimtes zoals de woonkamer kun je dan weer het gemak van vloerverwarming ervaren. Een verwarmingsspecialist kan beide systemen perfect op elkaar aansluiten, zodat je zowel qua comfort als qua zuinigheid de ideale omstandigheden creëert.

Vraag een offerte op bij de verwarmingsspecialist.

Zoals je ziet zijn er heel veel mogelijkheden om je huis te verwarmen. Het is dan ook van belang dat je goed advies krijgt van een verwarmingsspecialist.

Je wilt immers de juiste keuze maken die zowel past bij je huis als bij de specifieke wensen die je hebt. Voor een goede prijsvergelijking kun je het beste meerdere offertes opvragen.

HuishoudenHuishouden

Vergelijkbare berichten