Cellulair Glas Isolatiemateriaal

Voor het isoleren van je huis kun je kiezen uit verschillende methodes. Daarnaast zijn er ook heel veel verschillende isolatiematerialen waar je uit kunt kiezen.

Voor de isolatie van vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld een kelder is cellenglas heel geschikt.

In dit artikel lees je meer over wat cellulair glas precies is, wat de voor- en nadelen ervan zijn en hoe het wordt toegepast.

Download Gratis eBooks over Verduurzamen
Kies uit ebooks over zonnepanelen – warmtepompen – vloerverwarming of isoleren.

Gratis en vrijblijvend

Wat is cellulair glas?

Cellulair glas wordt ook wel cellenglas, schuimglas of Foamglas genoemd. Foamglas is een merknaam voor cellulair glas.

Cellulair glas is een hardschuim isolatiemateriaal. Het is het enige isolatiemateriaal dat niet alleen volledig waterdicht is, maar ook volledig lucht- en waterdampdicht.

Bovendien blijft schuimglas zijn isolerende werking behouden: ook vijftig jaar later is het isolerende effect nog even groot als op het moment dat het geplaatst werd.

Wat is Foamglas?

Bron foto: architectura.be

Wat kost cellulair glas?

De gemiddelde kosten voor cellulair glas isolatie zijn €36 per m². Dit is inclusief btw, prijs voor cellulair Foamglas en arbeidskosten.

Wat zijn de voordelen van cellulair glas isolatie?

Het gebruik van cellenglas als isolatiemateriaal biedt de volgende voordelen:

  1. Cellulair glas is zeer vochtbestendig en bovendien water- en waterdampdicht waardoor het heel geschikt is voor de isolatie van vochtige ruimtes zoals kelders of kruipruimte muren.
  2. Cellulair glas rot niet en is ongevoelig voor ongedierte.
  3. Het materiaal is licht in gewicht maar toch is het een heel sterk en stabiel isolatiemateriaal.
  4. Het is een veilig materiaal dat niet brandbaar en er komen geen giftige gassen vrij bij verbranding.
  5. Schuimglas behoudt zijn maat en vorm en is goed bestand tegen druk.
  6. Cellenglas is een ecologisch verantwoord isolatiemateriaal. Dit komt in de eerste plaats doordat er voor de productie gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen en groene energie. Ten tweede heeft cellulair glas een lange levensduur waardoor je er heel lang plezier van kunt hebben.
  7. Er hoeft geen dampscherm te worden geplaatst, zoals dat bij veel andere isolatiematerialen wel nodig is. Denk aan glaswol of rotswol.
  8. Cellulair glas behoudt zijn vorm en isolerende werking voor een heel lange tijd.

Wat zijn de nadelen van cellulair glas isolatie?

Cellenglas isolatie kent echter ook wat nadelen:

  • Tijdens de verwerking, op het moment dat het materiaal op maat gezaagd wordt, komt er een nare geur vrij. Dit wordt veroorzaakt door de waterstofsulfide die er in zit. De geur doet denken aan die van rotte eieren. Niet erg aangenaam dus.
  • Cellenglas is een vrij stug materiaal. Dit maakt het wat moeilijker te verwerken. Vooral in onregelmatig gevormde ruimtes is het wat lastiger om het materiaal passend te maken.
  • De vocht- en dampdichtheid zorgen er voor dat het materiaal afsluit, daarom is een goede ventilatie noodzakelijk.

Waar wordt cellenglas toegepast?

Schuimglas kan voor veel toepassingen gebruikt worden:

Cellulair glas wordt veel gebruikt bij nieuwbouwprojecten, maar je kunt het isolatiemateriaal ook prima gebruiken voor het renoveren van bestaande woningen. Cellenglas kun je zonder problemen afwerken met gipsplaten of (sier)pleister.

Het zorgt voor een zeer goede thermische isolatie.

Isolatiewaarden van cellenglas

Als het gaat om isolatie dan krijg je te maken met twee belangrijke termen, namelijk de Lambdawaarde en de R-waarde.

• Lambdawaarde: Deze waarde geeft aan hoe goed het materiaal zelf isoleert. Hoe lager de Lambdawaarde van een materiaal hoe beter het isoleert.

• Rd-waarde: Met behulp van de Lambdawaarde wordt de Rd-waarde uitgerekend. De Rd-waarde is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Hoe hoger de R-waarde hoe beter de isolatie de warmte vasthoudt.

Naast de Rd-waarde heb je de Rc-waarde. De Rc-waarde gaat over de constructie (muren, vloeren et cetera) en het isolatiemateriaal samen. De Rc-waarde kan per situatie verschillen. Daarom vind je hieronder de Rd-waarde.

Hieronder zie je de gemiddelde Lambdawaarde en Rd-waarde van cellulair glas.

Isolatiewaarden
Lambdawaarde 0,036 W/m K
Rd-waarde 4,1 (bij 15 cm dikte)

Vraag gratis offertes aan bij isolatiespecialisten om je huis te verduurzamen. Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan.

Waar wordt cellulair glas van gemaakt?

Cellulair glas wordt gemaakt van oud en nieuw glas. Het bestaat voor minstens 66% uit gerecycled glas, hiervoor worden voornamelijk oude autoruiten gebruikt. Naast het gerecyclede glas is koolstof een belangrijk bestanddeel van Foam cellulair glas.

Ook glaswol is gemaakt van gerecycled glas, maar toch zijn het ander soort isolatiematerialen.

Het zijn met name deze glascellen die cellulair glas zijn unieke eigenschappen geven. De glascellen bij het schuimglas zorgen dat de isolatieplaten waterafstotend zijn.

Het hele productieproces is nagenoeg afvalvrij. Het stof dat bij het proces vrijkomt wordt grotendeels hergebruikt voor de productie van weer nieuw cellulair glas.

Vraag offertes aan bij isolatiespecialisten

Ben je van plan om je huis te isoleren met cellulair glas of een ander isolatiemateriaal dan is het verstandig om eerst bij meerdere isolatiespecialisten offertes aan te vragen.

Door deze naast elkaar te leggen kun je een goede vergelijking maken en mogelijk nog wat besparen op de totale kosten.

Vraag hieronder nú gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vergelijkbare berichten